Advies: tarief meerjarig vastzetten

Geef scholen energie icon logo

Als collectief krijgen wij van deelnemers vaak de vraag of het verstandig is om tarieven langdurig vast te zetten. In de 7 jaar dat wij als collectief opereren zijn wij in ons advies altijd zeer terughoudend geweest en gezien de dalende trend over de afgelopen jaren is dit een juiste keuze geweest.

 

Afgelopen maand hebben wij echter voor het eerst ooit onze bestaande deelnemers nadrukkelijk geadviseerd om het tarief voor 3 jaar vast te zetten. Uiteraard op basis van onze collectieve tarieven.

 

Advies

Vooropgesteld: niemand heeft een glazen bol en wij dus (helaas) ook niet. Het is dan ook niet mogelijk om te voorspellen of de tarieven nog verder zullen dalen, gelijk zullen blijven of op korte termijn weer zullen stijgen.

 

Wij bekijken om die reden tarieven altijd vanuit historisch perspectief. Hoe verhoudt het huidige aanbod zich tot de tariefontwikkeling sinds de liberalisering per 1 juli 2004?

 

Als wij de huidige stand van de Endex afzetten tegen de afgelopen 10 jaar, kunnen wij concluderen dat de tarieven op dit moment zeer laag staan. Voor elektriciteit is dit het laagste niveau ooit en voor gas zit men in de onderste 10%.

 

Elektra

Elektra-tarieven-ontwikkeling-2006-2016

Bovenstaande grafiek geeft de ontwikkeling van de elektriciteitstarieven weer over de afgelopen 10 jaar.

 

Gas

 Gas-tarieven-ontwikkeling-2006-2016

Bovenstaande grafiek geeft de ontwikkeling van de gastarieven weer over de afgelopen 10 jaar.

 

Na maanden van relatief scherpe daling, lijken de tarieven voor zowel elektra als gas de afgelopen weken te stabiliseren.

 

Ten aanzien van elektra vernemen wij vanuit leveranciers die zelf produceren dat veel centrales op dit moment met verlies produceren. De kostprijs ligt simpelweg hoger dan de huidige marktprijs. Dit is op lange termijn uiteraard een onhoudbare situatie. Hiervoor zal op korte termijn een correctie gaan plaatsvinden, al dan niet ingegeven door de overheid die naast een concurrerend tarief ook in moet staan voor de zekerheid van levering.

 

Gezien de scherpte van de huidige standen in historisch perspectief, het stabiliseren van de Endex en de geluiden uit de markt/van de overheid, denken wij dat dit een goed moment is om te kiezen voor een tarief dat meerjarig vaststaat. Deze mening wordt gedeeld door een aanzienlijk deel van onze deelnemers: tot op heden heeft ruim 30% al aangegeven hiervoor te kiezen.

 

Mocht u vragen hebben naar aanleiding van deze blog, schroom dan vooral niet contact met ons op te nemen:

 

Ruben van Geldorp

info@geefscholenenergie.nl

06-47402155

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *