Enkel tarief, “Aanbod op Maat”

Sinds de liberalisering van de energiemarkt zijn er steeds meer energieleveranciers bij gekomen. Op dit moment zijn er in Nederland meer dan 50 energieleveranciers. Iedere energieleverancier hanteerde zo zijn eigen termen voor bepaalde kostenposten op de energienota, ook het type tarief werd op veel verschillende manieren weergegeven.

Om alle termen in de energiemarkt begrijpelijk te maken heeft de ACM het “Aanbod op Maat” geïntroduceerd. Hierin staat beschreven welke termen de energieleveranciers in Nederland moeten hanteren. Het doel hiervan is u als organisatie altijd dezelfde termen kunt vergelijken op verschillende nota’s of aanbiedingen.

 

Enkel tarief

In Nederland zijn 2 verschillende type elektriciteitsmeters, een meter met 1 telwerk en een meter met 2 telwerken (er bestaat ook nog zoiets als een Amsterdamse meter, dit is een uitzondering). Wanneer de meter 1 telwerk heeft maak je als organisatie gebruik van een enkel tarief, indien de meter 2 telwerken heeft dan maak je gebruik van een normaal/dal tarief. Wanneer je gebruik maakt van een enkeltarief, betaal je altijd hetzelfde bedrag voor de levering van elektriciteit. Bij een normaal/dal tarief betaal je op werkdagen (overdag van 7.00 tot 23.00 uur) het normaal tarief en in de avond (23.00 tot 7.00 uur) en in de weekenden het dal tarief. Scholen betalen dus over het algemeen het duurdere normaal tarief. Sommige energieleveranciers bieden de mogelijkheid om (wanneer je gebruik maakt van 2 telwerken) scholen af te rekenen tegen het enkel tarief, dit kan op jaarbasis enkele honderden euro’s schelen.

 

Aanbod op Maat

De nieuwe termen moeten vanaf 1 juli 2015 gehanteerd worden door alle energieleverancier, dit in de praktijk nog niet overal het geval. De rede dat wij u nu pas informeren over dit onderwerp heeft ermee te maken dat u naar alle waarschijnlijkheid, binnenkort (of onlangs) pas de nieuwe termen op de jaarnota van uw organisatie tegen bent gekomen. Onderstaande tabel geeft een overzicht weer van de oude versus de nieuwe termen.

Oude termen

Nieuwe termen

Vastrecht, Administratiekosten Vaste leveringskosten
Constant tarief, Continu tarief Enkel tarief
Piek tarief, Dag tarief, Hoog tarief Normaal tarief
Dal tarief, Nacht tarief, Laag tarief Dal tarief
Maandbedrag, Voorschotbedrag Termijnbedrag
Netwerkkosten, Transportkosten, Vastrecht Netbeheerkosten
Heffingskorting Vermindering energiebelasting
Gas regiotoeslag, Regiotoeslag Regiotoeslag gas

 

Heet u naar aanleiding van de nieuwe termen in de energiemarkt nog vragen?
Of wilt u meer informatie over het verkrijgen van een enkel tarief in plaats van het normaal/dal tarief?

Neem dan gerust contact met ons op via info@geefscholenenergie.nl of 030-3031714

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *