Scholen ontvangen een slimme meter

Binnen de aankomende paar jaar gaat de slimme meter de huidige gas- en elektriciteitsmeter bij uw school vervangen. Voor het einde van 2020 worden alle conventionele meters vervangen door slimme meters. Een slimme meter is een digitale meter die door de energieleverancier op afstand wordt uitgelezen.

Dit gebeurt standaard zes keer per jaar, hiervoor hoeft u dan geen meterstanden meer op te nemen en door te geven. Ook wordt de meter uitgelezen voor het opstellen van de jaarafrekening en wanneer de school overstapt naar een andere energieleverancier.

 

Wanneer krijgt de school een slimme meter?

Het moment waarop de school een aanbod ontvangt voor het laten plaatsen van een slimme meter is afhankelijk van de planning van de netbeheerder (Stedin, Liander, Enexis, Cogas, Enduris, Rendo). Vóór 2020 heeft iedere school een aanbod voor een slimme meter ontvangen. De slimme meter wordt dan gratis door de netbeheerder bij de school geplaatst. Wilt u weten wanneer uw school aan de beurt bent, kijkt u dan op de website van de netbeheerder.

 

Meterstanden

Scholen hebben vaak meerdere gebouwen, waar op verschillende plaatsen meters zitten. Indien docenten of de conciërges één keer per jaar (als dat al gebeurd) de meterstanden moeten opnemen, kan men vaak de betreffende meters niet (goed) vinden. Hierna moeten deze ook nog via de juiste wijze worden doorgegeven aan de energieleverancier. Indien er iemand van het netwerkbedrijf langs komt maar de conciërge weet niet waar de meters zitten worden deze standen ook dan niet opgenomen. Indien de meterstanden niet worden opgenomen, maakt de energieleverancier een nota op, op basis van geschatte standen. Hierdoor kan men later nog veel gecorrigeerde nota’s ontvangen omdat de energieleverancier tot vijf jaar terug mag gaan met corrigeren. Door het plaatsen van slimme meters hoeft men de standen niet meer op te nemen, maar worden deze uitgelezen en ontvangt de school toch correcte rekeningen.

 

De voordelen van een slimme meter

  • Duidelijk inzicht in het energieverbruik van de school. De slimme meters kunnen dagelijks worden uitlezen, zo krijgt de school een duidelijk inzicht in het eigen energieverbruik.
  • De belasting van het netwerk. Door het dagelijks uitlezen van de meter, heeft de netbeheerder een goed beeld van de energiebehoefte van de school. Hierdoor kan de netbeheerder beter sturen op de (on-)balans van het energienetwerk.
  • Indien de school zonnepanelen heeft en terug levert aan het net maakt de slimme meter inzichtelijk hoeveel er wordt opgewerkt en op welk moment er wordt terug geleverd aan het net. De Slimme meter heeft twee aparte meters voor het terug leveren van energie die dit inzichtelijk maken.

 

Kosten

Op het moment dat de school aan de beurt is, wordt de slimme meter geheel gratis bij geplaatst.

Indien de netbeheerder de slimme meter heeft aangeboden, echter heeft de school deze geweigerd dan dient de school bij een latere plaatsing van de meter te betalen voor de slimme meter. De kosten hiervoor zijn gelijk aan die van een prioriteitsplaatsing, zie hieronder.

 

Prioriteitsplaatsing

Indien de school niet wilt wachten op het aanbod van de netbeheerder, dan kan de school de slimme meter ook eerder aanvragen doormiddel van een prioriteitsaanvraag via de website van de netbeheerder. Voor een prioriteitsaanvraag worden door de netbeheerder wel éénmalig kosten in rekening gebracht. Deze bedragen voor enkel een elektriciteitsmeter € 67,76 (incl. BTW) en voor een elektriciteits- en gasmeter € 72,60 (incl. BTW).

 

Kan de school alle meters vervangen?

Bijna alle conventionele meters kunnen worden vervangen door slimme meters, echter geldt dit niet altijd voor gasmeters. Klein zakelijke gasmeters G25 of kleiner, kan de school enkel ‘verslimmen’ indien deze gasmeter zich binnen 2 meter van de elektrameter bevindt.

 

Heet u naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Of wilt u meer informatie over het verkrijgen van een slimme meter? Neem dan gerust contact met ons op via info@geefscholenenergie.nl of 030-3031714

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *