CO2-meters per 3 februari 2022 verplicht in ieder klaslokaal

Corona heeft ervoor gezorgd dat het binnenklimaat van scholen bovenaan de agenda van het Kabinet staat. Hierbij is de eerste stap om de huidige situatie in kaart te brengen. Om die reden zijn per 3 februari 2022 CO2-meters verplicht in ieder lokaal van iedere school. De kosten hiervoor worden volledig vergoed door de overheid.

 

Probleem: ventilatienormen worden niet gehaald

Van de 9.331 scholen in Nederland voldoen ruim 2.500 scholen niet aan de gestelde ventilatienormen. Het zou gaan om 28% van de scholen in het basisonderwijs (2.170 scholen) en 26% van de scholen in het voorgezet onderwijs (365 scholen).  Vooral schoolgebouwen ouder dan 30 jaar hebben te kampen met een ongezond binnenklimaat in de klas. Deze locaties worden voornamelijk via de natuurlijke weg geventileerd, door ramen, roosters en deuren open te zetten.

 

Ventilatienorm school

Volgens het RIVM moet een schoolgebouw aan een combinatie van eisen voldoen. Hierbij wordt voornamelijk gefocust op de maximum toegestane CO2-concentratie (koolstofdioxide). Hoe hoger het percentage CO2, hoe lager het zuurstofgehalte in de lucht. De koolstofdioxide in de lucht wordt uitgedrukt in parts per million (ppm).

 

De norm hiervoor is gesplitst voor:

 1. Bestaande gebouwen: 1.200 ppm;
 2. Gebouwen na 2012: 950 ppm.

 

Dit zijn de minimumeisen: in de Handreiking Optimaal Ventileren op Scholen staat  scholen bij 1.000 ppm al maatregelen moeten treffen.

 

CO2-meter: meten is weten

Om te bepalen of in een specifiek lokaal de norm wordt behaald, moet er in ieder lokaal een CO2-meter hangen die wordt gemonitord. De CO2-meter meet de hoeveelheid koolstoofdioxide in de lucht, uitgedrukt in ppm. Wanneer de ppm hoger is dan 800, is extra ventilatie nodig. Ligt de ppm boven de 1.200, dan ontstaan er gezondheidsklachten door de overmatige aanwezigheid van CO2. In de laatstgenoemde situatie moet men in België zelfs direct het pand verlaten.

 

De eerste stap naar een gezond klimaat is dus CO2-meters installeren in ieder lokaal.

 

CO2-meter: eisen

Wanneer de school besluit om CO2-meters aan te schaffen, is het van belang dat deze meters aan de juiste eisen voldoen. De CO2-meters moeten minimaal aan onderstaande eisen voldoen om in aanmerking te komen voor subsidie vanuit de overheid.

 

1. Heeft ten minste een CO2-meetfunctie met:

 • Een meetbereik van tenminste 300 tot 5.000 ppm;
 • Een bedrijfstemperatuur van 0 °C – 50 °C;
 • Een nauwkeurigheid in temperatuurbereik van +15 °C tot +35 °C:
  • bij CO2 van 300 – 1.000ppm: < 10% van meetwaarde
  • bij CO2 van 1.000 – 5.000 ppm: < 100ppm
 • Een resolutie van 1ppm;

 

2. Waarschuwt bijtijds voor ventilatieproblemen door een duidelijke indicatie af te geven over de mate waarin een vertrek wordt geventileerd;

 

3. Heeft 3 signaalniveaus met een eigen kleurcode:

 • CO2-concentratie van minder dan 1.000ppm;
 • CO2-concentratie van 1.001 t/m 1.400ppm;
 • CO2-concentratie van 1.401ppm en hoger;

 

4. De meetgegevens moeten met een monitoringsfunctie bijgehouden worden en minimaal 1 jaar bewaard worden.

 

CO2-meters: subsidie

Minister Wiersma heeft ruim 17 miljoen euro beschikbaar gesteld om alle ruim 110.000 lokalen in het basis- en voorgezet onderwijs te voorzien van een CO2-meter in combinatie met nieuwe ventilatie.  Scholen die de meters reeds hebben aangeschaft krijgen deze kosten alsnog vergoed.

 

CO2-meters: aanschaf

Via Geef Scholen Energie kunnen schoolgemeenschappen CO2-meters  aanschaffen, waarbij de wij ook installatie en monitoring verzorgen.
In één keer alles goed geregeld en volledig conform richtlijnen.

 

CO2-meters

Heeft u interesse in het ontvangen van een vrijblijvende offerte voor CO2-meters voor uw schoolgemeenschap? Vul onderstaand formulier in en u ontvangt binnen 2 werkdagen een aanbod op maat.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *